2021-07-16 13:03:26• hírek • Szatmár.ro

Elballagtak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szakosztályainak végzősei

Július 16-án, pénteken 11 órai kezdettel, a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban tartotta meg idei ballagási ünnepségét szaklíceumi tagozatai számára a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum. A szentmisével egybekötött ballagási ceremónia során a tanintézmény 57 tizenegyedikes tanulója búcsúzott a középiskolától.



A diákok ünnepélyes bevonulását követően elsőként Schönberger Jenő megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket, kiemeltképpen a végzős diákokat, de ugyanúgy a diákokat elkísérő szülőket, az iskola tanárait, valamint minden meghívott vendéget. “Van mit megköszönni annak ellenére is, hogy járványidőszakban végeztétek a munkákokat. De nem csak hálát adni jöttünk, hanem a Jóisten kegyelmét kérni ezekre a fiatalokra, az életükre, hiszen Isten teremtő munkatársai lesznek ők a világban. Hiszen ahogy Pál apostol mondja: amíg élünk, mindig Istennek élünk. Szolgálni fogtok ott, ahová Isten állítani fog benneteket. Kívánok ehhez jó egészséget, munkabírást és Isten áldását mindannyiótoknak” – fogalmazott a megyéspüspök.



Ezt követően a szentmise rendje szerint Pakot Géza jezsuita atya folytatta a liturgiát, majd bátorító szavakat intézett a búcsúzó diákokhoz, arra bíztatva őket, hogy azt az alkotó munkát, melyre az elmúlt három évben készültek az iskola falai között, legyenek bárhol a világban, szívvel végezzék, úgy mintha azzal mindig Jézusnak akarnának kedvébe járni. “Ha erre odafigyeltek, azok lehettek, akik Jézust magát segítik ezen a földön, azáltal, ahogyan végzitek a szolgálatotokat, ahogyan megtaláljátok helyetek a világban, és a Jóisten bevon titeket is teremtő munkájába” – fogalmazott a spirituális.

A prédikációt követően Schönberger Jenő megyéspüspök mondott főpásztori áldást a diákokra.

A szentmise további hagyományos szertartásait követően kezdetét vette az ünnepi beszédek sora. Elsőként, Reisz Krisztián X. osztályos tanuló mondott verset, majd a ballagó diákok nevében Szabó Izabella XI. D osztályos diák mondott búcsúbeszédet.



Ezt követően Ádámkó István iskolaigazgató szólt a jelenlévőkhöz: “Szakiskolánkban két osztály is befejezi tanulmányait. Ezért ünnepelni gyűltünk össze, mely alkalmat megragadva hálát és köszönetet szeretnék mondani Istennek az eltelt időszakért és imádkozunk értetek, hogy sikerüljön megvalósítani céljaitokat. Tantestületünk minden egyes tagja és iskolánk partnerei mellétek szegődtünk az úton, hogy átadjuk nektek tapasztalatainkat, tudásunkat és legjobb tudásunk szerint igyekeztünk formálni benneteket emberileg és szakmailag egyaránt, hogy igazi jó emberekké váljatok, a társadalom és az egyház számára. Legyen példa számotokra Szent József a munkás, a mindennapok hallgatag szentje – a felelősség, a figyelem és a nyitottság példaképe!

Kedves Szülők! Köszönöm a tantestület nevében a bizalmat, azt, hogy három évvel ezelőtt iskolánkba íratták gyermekeiket.

Örvendek annak, hogy azok a diákok, akik szakiskolánkban végeznek és komolyan veszik a felkészülést, a ballagást követően nagyon sok esetben munkalehetőséget kapnak. Természetesen annak is örvendek, hogy vannak minden évfolyamon olyan diákok is, akik továbbtanulásban gondolkodtok. Ebben a kontextusban az én olvasatomban a szakiskolánk nem beszűkíti a lehetőségeket diákjaink számára, hanem sokkal inkább tág perspektívákat nyit és mindenki azt a lehetőséget, azt a célt tűzi ki maga elé amelyikben a legjobban hisz és amelyet leginkább szeretne megvalósítani.

​Kedves Ballagó Diákok! A napokban olvastam ezt a gondolatot és ezt szeretném ballagó tarisznyátokba tenni: a tanítás művészetének kulcsa a tolerancia, a tanulás művészetének kulcsa az alázat… Ezekkel a gondolatokkal kívánom, hogy megvalósítsátok álmaitokat!” – fogalmazott az iskolaigazgató.



Az intézményvezető biztató szavai után Lieb Mihály, az Autonet Import Ktf. alapítója, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban zajló szakiskolai duális oktatás első számú partnerének vezetője szólt az egybegyűltekhez.

„Szeretném megköszönni a bizalmat, mellyel ez a tanintézmény a duális oktatás kapcsán megfogalmazott elképzeléseinket a leges legelejétől támogatta és felkarolta. Így sikerült sikerült közös erővel ezeket a szakképző osztályokat el is indítani. Köszönet érte úgy az iskolának, mint a püspök úrnak egyaránt.
A duális oktatás alapozza meg egy társadalom jólétét, mert ez által létrejön a társadalom egy olyan erős középrétege, amely ennek stabilitását jelenti a közösség számára.

Néhány évvel ezelőtt a Hám János Líceummal megkezdett együttműködés az Autonet Import Kft. egy kísérleti programja volt, mely sikerének köszönhetően kinőtte magát úgy, hogy ma már Erdélyben és Romániában hat városban van ilyen jellegű oktatás, mely során 220 diák tanulmányait tartjuk kézben, ezt pedig éves szinten 120-150 ezer lejes költségvetéssel támogatjuk országos szinten. Szatmárnémetiben jelenleg 65 diák tanulmányait támogatjuk az autós képzésben.

És hadd emeljem ki a tényt, hogy a szakmák többségében, de az autós szakmában biztosan, a szívvel és becsülettel végzett munka meghozza a gyümölcsét, úgy szakmai, mint anyagi téren egyaránt. A szakmai tudás és a szakmai élmények mellett a szakmákból igenis meg lehet élni: becsülettel, tisztességgel és nyitottsággal nagyon sokra lehet vinni. Kívánok mindenkinek jó egészséget, kitartást és sok sikert az életben” – fogalmazott Lieb.



Végül a ballagás utolsó mozzanataként a tanulmányi oklevelek, az egyéb elismerések és a jutalomdíjak átadása következett, Csapó-Ilyés Attila igazgatóhelyettes közreműködésével.

Érdemes kiemelni, a XI. C osztály első díjasát 9,61-es tanulmányi átlaggal Zsigmond Nátánt, valamint a XI. D osztály első díjasát 9,75-ös tanulmányi átlagával Szabó Izabellát. Az évfolyamelsőnek járó díszoklevelet és jutalomkönyveket Zsigmond Nátán XI. C osztályos tanuló vehette át a 2018–2021-es tanévek folyamán elért 9,55-ös tanulmányi átlaga elismerése jeléül.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: